Atari portfolio

De Atari Portfolio is een IBM PC-compatibele palmtop PC en werd uitgebracht door Atari Corporation in juni 1989. De Portfolio was de eerste palmtop computer ter wereld. Deze palmtop PC maakte gebruik van de Intel 80C88 processor draaiend op 4,9152 MHz en was voorzien van het "DIP Operating System 2.11" (DIP DOS). Dit besturingssysteem was grotendeels compatibel met MS-DOS 2.11, echter enkele DOS 2.xx-functionaliteiten ontbraken en de interne gegevensstructuur was meer compatibel met MS-DOS 3.xx. De Portfolio beschikte over 128 kB RAM werkgeheugen en 256 kB ROM geheugen waarin het OS en de ingebouwde toepassingen waren opgeslagen. Het werkgeheugen was onderverdeeld in systeemgeheugen en lokale opslag (de C: drive). Het LCD monochrome display had geen achtergrondverlichting. De resolutie was 240×64 pixels of 40 karakters x 8 lijnen.

Aan de rechterzijde is een uitbreidingspoort te vinden die gebruikt kan worden door parallelle, seriële, modem- of MIDI-uitbreidingsmodules. Een BeeCard-uitbreidingspoort wordt gebruikt voor verwisselbaar geheugen, dat niet compatibel is met de PC-card omdat deze nog niet bestond. Geheugen uitbreidingskaarten waren aanvankelijk verkrijgbaar in 32, 64 en 128 kB en later tot 4 MB. De uitbreidingskaarten waren voorzien van een vervangbare batterij die ongeveer twee jaar meeging. Ingebouwde toepassingen waren onder meer een tekstverwerker, spreadsheet (compatibel met Lotus 1-2-3), telefoonboek en agenda. Ook waren er programmakaarten verkrijgbaar met onder andere een schaakspel, een bestandsbeheer programma en een financieel managementsprogramma. De meeste op tekst gebaseerde MS-DOS toepassingen kunnen op de Portfolio draaien, zolang ze niet direct toegang hebben tot de hardware en in het kleine geheugen passen.

De Portfolio is te zien in de film Terminator 2: Judgment Day, waar het wordt gebruikt door de jonge John Connor om de beveiliging van een geldautomaat te omzeilen. Hiervoor wordt een lintkabel gebruikt, die de parallelle interface van de Portfolio verbindt met een magneetkaart. De Portfolio is later in de film opnieuw te zien, wanneer John het gebruikt in het Cyberdyne Systems lab om de sleutel bemachtigen van de kluis waarin de arm en processor van de eerste Terminator werden bewaard.

Dit is de hardware en software collectie. Niets uit deze collectie is te koop. Als je een artikel hebt dat niet op de lijst staat, neem dan contact met me op en misschien kunnen we tot een deal komen. Donaties zijn uiteraard ook welkom 🙂

Hardware:

ArtikelUitgeverlos/in doos
Card drive HPC-301Atariboxed
Memory card 64kb C103670-001Atariboxed
Parallel interface HPC-101Atariloose
Portfolio Qwerty HPC-004Atariloose
Portfolio Qwerty HPC-004 64kb upgr. AtinAtariloose
Portfolio Qwertzu HPC-006Atariloose
Power adapter C103600-001 (2x)Atariloose
Serial interface HPC-102Atariloose

Software:

TitelUitgeverDoos groottelos/in doos
File Manager / Tutorial C103675-001 rev. AAtarismallboxed
File transfer program for par. interface 5.25 diskAtari loose
File transfer program for par. interface 3.5 diskAtari loose
Finance cardDiplargeboxed
Portfolio Club Deutschland CDPCD loose

Boeken & tijdschriften:

TitelUitgeverTaal
Portfolio handleidingAtariDutch
Portfolio reference cardAtariEnglish
Portfolio verenigingsblad nr. 1Port. VerenigingDutch
Portfolio verenigingsblad nr. 2Port. VerenigingDutch
Portfolio verenigingsblad nr. 5Port. VerenigingDutch
Portfolio verenigingsblad nr. 6Port. VerenigingDutch
Portfolio verenigingsblad nr. 7Port. VerenigingDutch
Portfolio verenigingsblad nr. 8Port. VerenigingDutch
Portfolio verenigingsblad nr. 9Port. VerenigingDutch
Portfolio verenigingsblad nr. 10Port. VerenigingDutch
Portfolio verenigingsblad nr. 11Port. VerenigingDutch
Portfolio verenigingsblad nr. 12Port. VerenigingDutch
portfolio