Over mij

afbeelding: beurs in Hanau Duitsland 1993

Meer dan 35 jaar Atari verzamelen: dit is de collectie van Atarimuseum.nl!

Mijn naam is Fred en ik woon in Schiedam. Ik verzamel alles van Atari sinds 1985. In dat jaar kreeg ik mijn eerste Atari home computer cadeau van mijn oma. Ik was eigenlijk een beetje teleurgesteld, want al mijn vrienden hadden een Commodore 64, maar die computer was voor ons een beetje te duur. Dus kreeg ik een Atari 800 XL met een 1010 datarecorder die bij de "Kijkshop" in de aanbieding was voor slechts 399 gulden (ongeveer € 180 ). In het pakket zat ook een audiocassette. Meta de Vries gaf mij een inleiding van ongeveer 1 uur en daarna begon ik te typen en schreef ik mijn eerste Basic programma.

Enige tijd later ontdekte ik dat er cassettebandjes met spellen te koop waren bij een klein aantal winkels. In Rotterdam was een grote winkel gevestigd met de naam Telekoder, waar je deze kon kopen. En wat ik heb er veel gekocht! Dat was het begin van mijn verzameling. In de plaatselijke boekhandel vond ik verschillende tijdschriften, waaronder Atari Magazine en Atari User. Ik abonneerde me op het Nederlandse Atari Magazine en was een aantal jaar een tevreden lezer. Maar in 1989 stopte Atari Magazine en moest ik op zoek naar een nieuw blad (ja, toen was er nog geen internet!). Ik kwam in contact met John (TML) die net Pokey's Magazine was begonnen. Ik bezocht hem voor een stereo upgrade voor mijn computer. We raakten aan de praat en voor ik het wist maakte ik deel uit van Stichting Pokey, de uitgever van het magazine. Ik schreef veel artikelen en later maakte ik de opmaak van de papieren versie en werd ik lid van het bestuur. Ondertussen startte John ook een softwarebedrijf onder de naam ANG Software.

ANG Software kocht ondermeer 17 pallets met Atari artikelen van Atari Europe toen zij het failliet gingen. Zo werd ANG de trotse eigenaar van duizenden Atari games, honderden consoles, computers en randapparatuur. Naast deze enorme voorraad maakte John ook een deel met het Poolse softwarehuis Mirage. ANG mocht exclusief de spellen van Mirage uitgeven in West-Europa. We gingen naar vele beurzen en bijeenkomsten in Nederland, Duitsland en Engeland. In het begin vonden andere bedrijven ons een vreemde groep mensen met wel heel veel artikelen en hele lage prijzen (andere bedrijven vonden onze prijzen te laag). Maar na een paar jaar kende iedereen elkaar en hadden we een geweldige tijd. Op bijna elke beurs die we bezochten, kocht ik hardware en software voor mijn eigen verzameling. In Stafford (VK) wist de Tyne and Wear User Group (TWAUG) dat ik software verzamel, dus bij elk bezoek aan de Engelse AMS-beurs kreeg ik tassen vol cassettebandjes van TWAUG helemaal voor niets!

In 1997 zijn we gestopt met ANG Software en Stichting Pokey. Het aantal Atari-gebruikers in Nederland lag rond de 50 en dat was te weinig om door te gaan. Ook in de rest van Europa was er weinig belangstelling. Vanaf dat moment heb ik mijn verzameling gekoesterd en tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds op zoek naar leuke vondsten om aan mijn verzameling toe te voegen. Tegenwoordig is de Atari retro scene levendiger dan ooit tevoren!

Veel verzamelplezier!

Fred

P.S. je kunt contact met mij opnemen via facebook, Abbuc en AtariAge forum (gebruikersnaam: Fred_M) of gebruik het Contact formulier.