Over mij

afbeelding: beurs in Hanau Duitsland 1993

Meer dan 35 jaar Atari verzamelen: dit is de collectie van Atarimuseum.nl!

My name is Fred and I live in Schiedam, The Netherlands. I collect Atari since 1985. In that year I got my first Atari homecomputer as a present from my grandmother. I was slightly dissapointed, because all my friends owned a Commodore 64, but that computer was a bit too expensive. So I got an Atari 800 XL with a 1010 data-recorder which was on sale at the “Kijkshop” for just 399 guilders (about € 180 ).  In the packet was an audio cassette. Meta de Vries (Dutch radio presenter) gave me an introduction of approximately 1 hour and after that I started typing and created my first Basic programm.

Enige tijd later ontdekte ik dat er cassettebandjes met spellen te koop waren bij een klein aantal winkels. In Rotterdam was een grote winkel gevestigd met de naam Telekoder, waar je deze kon kopen. En wat ik heb er veel gekocht! Dat was het begin van mijn verzameling. In de plaatselijke boekhandel vond ik verschillende tijdschriften, waaronder Atari Magazine en Atari User. Ik abonneerde me op het Nederlandse Atari Magazine en was een aantal jaar een tevreden lezer. Maar in 1989 stopte Atari Magazine en moest ik op zoek naar een nieuw blad (ja, toen was er nog geen internet!). Ik kwam in contact met John (TML) die net Pokey's Magazine was begonnen. Ik bezocht hem voor een stereo upgrade voor mijn computer. We raakten aan de praat en voor ik het wist maakte ik deel uit van Stichting Pokey, de uitgever van het magazine. Ik schreef veel artikelen en later maakte ik de opmaak van de papieren versie en werd ik lid van het bestuur. Ondertussen startte John ook een softwarebedrijf onder de naam ANG Software.

ANG Software kocht ondermeer 17 pallets met Atari artikelen van Atari Europe toen zij het failliet gingen. Zo werd ANG de trotse eigenaar van duizenden Atari games, honderden consoles, computers en randapparatuur. Naast deze enorme voorraad maakte John ook een deel met het Poolse softwarehuis Mirage. ANG mocht exclusief de spellen van Mirage uitgeven in West-Europa. We gingen naar vele beurzen en bijeenkomsten in Nederland, Duitsland en Engeland. In het begin vonden andere bedrijven ons een vreemde groep mensen met wel heel veel artikelen en hele lage prijzen (andere bedrijven vonden onze prijzen te laag). Maar na een paar jaar kende iedereen elkaar en hadden we een geweldige tijd. Op bijna elke beurs die we bezochten, kocht ik hardware en software voor mijn eigen verzameling. In Stafford (VK) wist de Tyne and Wear User Group (TWAUG) dat ik software verzamel, dus bij elk bezoek aan de Engelse AMS-beurs kreeg ik tassen vol cassettebandjes van TWAUG helemaal voor niets!

In 1997 zijn we gestopt met ANG Software en Stichting Pokey. Het aantal Atari-gebruikers in Nederland lag rond de 50 en dat was te weinig om door te gaan. Ook in de rest van Europa was er weinig belangstelling. Vanaf dat moment heb ik mijn verzameling gekoesterd en tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds op zoek naar leuke vondsten om aan mijn verzameling toe te voegen. Tegenwoordig is de Atari retro scene levendiger dan ooit tevoren!

Veel verzamelplezier!

Fred

P.S. je kunt contact met mij opnemen via facebook en AtariAge forum (gebruikersnaam: Fred_M) of gebruik het Contact formulier.