Atari 7800

Het Atari 7800 ProSystem was de eerste Atari spelcomputer die ontworpen is door een extern bedrijf, namelijk General Computer Corporation (GCC). De spelcomputer was ontworpen tussen 1983 en 1984 en zou in juni 1984 op de markt komen. Echter de marktintroductie werd geannuleerd als gevolg van de verkoop van het bedrijf aan Tramel Technology Ltd op 2 juli 1984. Oorspronkelijk was de interne naam de Atari 3600, maar werd onder de naam Atari 7800 op de markt gebracht.

Verschillende belangrijke factoren hebben het onwerp van de 7800 beïnvloed. Ten eerste werd Atari geconfronteerd met de toenemende druk van de concurrentie met bijvoorbeeld ColecoVision, die met betere grafische mogelijkheden arcadespellen uit die tijd beter kon weergeven dan Atari's heersende 2600 VCS-systeem. Ten tweede werd de Atari 5200 (die de oorspronkelijk opvolger van de Atari 2600 VCS was) alom bekritiseerd omdat het geen Atari 2600 VCS-spellen kon afspelen zonder adapter.

De 7800 had de mogelijkheid een enorme hoeveelheid objecten te verplaatsen (75 tot 100) en ging daarmee veel verder dan eerdere spelcomputers. De 5200 draaide op een Atari SALLY 6502 (Atari's enigszins aangepaste 6502, soms omschreven als een "6502C") processor op 1,79 MHz. Deze processor is vergelijkbaar met de processoren die werden gebruikt in home computers zoals de Atari 8-bit, Apple II en Commodore 64 en andere spelcomputers zoals de Atari 5200 en het Nintendo Entertainment System. In tegenstelling tot de Atari 5200 kon de Atari 7800 vrijwel alle Atari 2600-spellen zonder speladapter spelen. Bovendien luidde de 7800 de terugkeer in naar de alombekende digitale joystick.

Omdat veel kopers in die tijd home computers een betere investering vonden dan spelcomputers, werd de 7800 oorspronkelijk ontworpen als een systeem dat kon worden opgewaardeerd tot een volwaardige home computer. Zo werd er een toetsenbord ontwikkeld dat voorzien was van een uitbreidingspoort (de SIO-poort van Atari's 8-bit home computerlijn) waarmee randapparatuur zoals diskdrives en printers konden worden toegevoegd. Om de spelervaring verder te verbeteren, had GCC ook een "high score cartridge" ontworpen. Dit was een batterij-ondersteunde RAM-cartridge voor het opslaan van spelscores. De zijkant van de 7800 was voorzien van een uitbreidingspoort. Naar verluidt was deze bedoeld om een laserdiscspeler aan te sluiten. Deze uitbreidingen zijn echter nooit op de markt gekomen.

Dit is de hardware en software collectie. Niets uit deze collectie is te koop. Als je een artikel hebt dat niet op de lijst staat, neem dan contact met me op en misschien kunnen we tot een deal komen. Donaties zijn uiteraard ook welkom 🙂

Hardware:

ArtikelFabrikantlos/in doos
7800 PAL with joypads etc.Atariboxed
Pro Joystick CX-24 (large box)Atariboxed
Pro Joystick CX-24 (small box)Atariboxed
Trakball CX-22Atariboxed
Trakball CX-80Atariboxed

Software:

TitelMediaUitgeverlos/in doos
Ace of aces PALrAtariboxed
Asteroids NTSCrAtariloose
Alien brigade PALrAtariboxed
Ballblazer PALrAtariboxed
Barnyard Blaster PALrAtariboxed
BaseballrHESloose
Centipede NTSCrAtariboxed
ChoplifterrAtariloose
Crossbow PALrAtariloose
Dark chambers PALrAtariloose
Dig Dug PALrAtariboxed
Donkey kong NTSCrAtariboxed
Donkey kong PALrAtariloose
Donkey kong junior NTSCrAtariboxed
Fight Night NTSCrAtariboxed
Fight Night PAL/td>rAtariloose
Food Fight PALrAtariloose
Galaga PALrAtariboxed
Hat trick NTSCrAtariboxed
Hat trick PALrAtariloose
Ikari warriors PALrAtariboxed
Impossible Mission PALrAtariloose
Joust NTSCrAtariboxed
Jinks PALrAtariboxed
Karateka PALrAtariloose
Kung-Fu MasterrHESloose
Mario bros PALrAtariboxed
Mat mania challenge PALrAtariboxed
Mean 18rAtariboxed
Meltdown PALrAtariboxed
Midnight Mutants PALrAtariloose
Motor psycho NTSCrAtariloose
Ms Pacman PALrAtariloose
One on onerAtariboxed
Planet smashers PALrAtariboxed
Pole position II PALrAtariboxed
Scrapyard dog NTSCrAtariboxed
Sentinel PALrAtariboxed
Super Huey UH-IXrAtariboxed
Xevious NTSCrAtariboxed
Xevious PALrAtariloose