Atari spelkasten

Atari werd opgericht in 1972 door Nolan Bushnell en Ted Dabney en is de grondlegger van de spelkasten industrie met het spel Pong, het eerste succesvolle elektronische videospel. De spelkast bestond uit een zwart-wit televisie van Walgreens, de speciale spelhardware en aan de zijkant een muntmechanisme van een wasserette met daarin een melkpak om de munten op te vangen. Een klein restaurant met de naam Andy Capp's in Sunnyvale werd de testlocatie en binnen een paar dagen beseften ze dat ze een hit in handen hadden.

Toen ze op een ochtend aankwamen bij het restaurant om de machine te repareren, werden ze opgewacht door een rij mensen die wachtten tot de bar openging, zodat ze het spel konden spelen. Bij onderzoek bleek de sotring alledaags; de muntenverzamelaar was overvol met kwartjes en toen de klanten probeerden ze er toch in te stoppen, maakte het mechanisme kortsluiting.

In 1984 werd het oorspronkelijke Atari Inc. opgesplitst vanwege hun rol in de videogame crash van 1983 en de spelkastenafdeling werd omgevormd tot Atari Games Inc. Atari Games kreeg de rechten om het logo en de merknaam, met de toevoeging "Games", op de spelkasten te gebruiken en kreeg ook de rechten op de originele spelkasten hardware van 1972-1984. De eigendommen van de Atari Consumer Electronics divisie werden op hun beurt verkocht aan Jack Tramiel's Tramel Technology Ltd., die zichzelf omdoopte tot Atari Corporation.

Atarimuseum.nl is de trotse eigenaar van de "Canyon Bomber" spelkast.

22082010180

En de Field Service Manual:

canyonservice


De Field Service Manual van Atari's Star Wars spelkast maakt ook onderdeel uit van de collectie.

Youtube video van het spel: